Što znači ispravno spojen proizvod?
Proizvod spojen u dimnjak prema tehničkoj uputi proizvođača.
Što znači neispravan dimnjak?
- dimnjak od nekvalitetnih materijala (salonit ili limene cijevi),
- nedovoljno visok dimnjak,
- dimnjak neodgovarajućeg promjera,
- dimnjak u nepovoljnom položaju - zaklonjen visokim zgradama, drvećem ili drugim preprekama koje ometaju cirkulaciju zraka oko vrha dimnjaka,
- dimnjak izveden ispod sljemena krova,
- nekvalitetno ožbukan dimnjak - kroz spojne fuge dobiva zrak koji mu presijeca tokove dimnih plinova,
- dimnjak sa neugrađenim ili nekvalitetno ugrađenim vratima za čišćenje,
- neredovito čišćen dimnjak,
- neredovito čišćen dimnjak (za vrijeme normalnog pogona, naročito s vlažnim gorivom dolazi do taloženja čađe i katrana koji je potrebno očistiti. Nakupljena čađa i smola smanjuju presjek i otežavaju protok dimnih plinova. Ako se zanemari redovna kontrola i čišćenje dimnjaka, povećava se opasnost od požara u dimnjaku.
Koliko bi trebala biti minimalna visina dimnjaka?
Kao prvo moramo znati da dimnjak ima dvije visine. Prva visina dimnjaka je ukupna visina koja se prostire od dna do vrha dimnjaka. Druga visina dimnjaka je efektivna visina i najbitnija. Ona se prostire od točke priključka proizvoda na dimnjak pa sve do vrha dimnjaka. Efektivna visina dimnjaka bi trebala biti minimalno 4 m.
Što znače nepovoljni vremenski uvjeti?
Nepovoljni vremenski uvjeti odnose se na nepovoljno vrijeme za potpalu vatre, odnosno kada su vanjske temperature relativno visoke posebno u popodnevnim satima. Potrebno prije potpale zagrijati dimnjak na temperaturu veću nego što je vanjska.
Je li potrebno osigurati dotok svježeg zraka u prostoriju?
U prostoriji u kojoj je instalirano grijaće tijelo mora biti osiguran dovoljan dotok svježeg zraka za izgaranje, posebno kod potpale vatre. Ako navedeno nije osigurano, potrebno je neko vrijeme otvoriti vrata ili prozor.
Zašto stradavaju neki dijelovi ložišta?
Dugotrajnim zahtjevom grijaćeg tijela za predajom daleko veće temperature propisane od strane proizvođača, odnosno prekomjernim loženjem kako bi se zagrijao daleko veći prostor nego je to realno moguće s tim grijaćim tijelom.
Kako održavati emajliranu ploču štednjaka?
Kod prvog jutarnjeg loženja, dok je ploča mlaka, oprati je kuhinjskom spužvom i običnim deterdžentom za posuđe. Nakon toga obrisati krpom.
Kako održavati staklo? Uklanjanje čađe sa stakla.
Konstrukcijskim rješenjem osigurano je da staklo na vratima ložišta bude uvijek čisto. Ako ložite suha drva ili kruto gorivo odgovarajuće kvalitete i ako je dimnjak ispravan, tada je i sagorijevanje dobro. Staklo se neće začađiti.
Kada se čađa pojavi na staklu, dovoljno je nakratko intenzivno naložiti i vrućina će, u kombinaciji s kruženjem zraka uz staklo, ukloniti čestice čađe koje su se uhvatile za staklo.
Ako je staklo i dalje prekriveno čađom, preporučujemo sljedeće:
- čišćenje se može obaviti s običnim sredstvima za čišćenje stakla
- navlažite zgužvani novinski papir, namočite ga u pepeo i protrljajte ga o staklo
- čađa će se lagano otpustiti sa stakla i sa suhim komadom papira uklonite čestice sa stakla.
Ova metoda čišćenja ne koristi kemikalije, odgovorna je prema okolišu, učinkovita i jeftina.
Kako održavati površine peći i kamina koje nisu emajlirane?
Vatrootpornom Thermodur bojom, koja se može kupiti u svim
ovlaštenim servisima, u pakovanju od 0,75 kg ili u spreju od 400 ml.
Koja je razlika između šamota, gusa i limenih proizvoda?
Prednost proizvoda od sivog lijeva(gus) je prvenstveno u izdržljivosti na velikim temperaturama - kod šamotnih obloga postoji velika mogućnost pucanja istih nakon ubacivanja krutog goriva prilikom loženja. Guseni dijelovi provode toplinu ravnomjerno po cijeloj površini te zadržavaju toplinu duže o odnosu na limene proizvode.
Kako povećati trajnost rosta?
Glavni uzrok brzog izgaranja rosta je nepravovremeno pražnjenje pepela iz pepeljare. Kada pepeo dosegne razinu rosta, isti nema hlađenje i progorijeva. Češće pražnjenje pepeljare osigurat će dulju trajnost rosta. Osim toga u većini slučajeva preko pepeljare na rost dolazi i zrak potreban za izgaranje, koji će biti onemogućen, ako se neizbačenim pepelom smanji njegov dotok na rost. Kod proizvoda koji nemaju klasičan rost je ukazano da se zbog dužeg održavanja vatre i topline, preporučuje na dno ložišta nasuti sloj pijeska ili pepela.
Preporučuje li se usisavanje pepela?
UPOZORENJE: čišćenje i eventualno usisavanje pepela se smije odraditi kada se peć i pepeo ohlade.
Mogu li se Plamenovi proizvodi ložiti ugljenom?
Ne, proizvodi su namijenjeni loženju na drvo i drvene brikete. Popis odgovarajućeg goriva nalazi se na 2 stranici tehničkih uputa pod nazivom gorivo.
Postavljanje redukcije na otvor dimovoda?
Redukcija se ne smije stavljati jer ista sprečava certificirano iskorištenje proizvoda te može dovesti do:
- dimljenja proizvoda
- nepravilnog rada
- nedovoljne učinkovitosti
- oštećenja proizvoda
Gdje se mogu kupiti rezervni dijelovi?
Koliko dugo proizvođač osigurava rezervne dijelove?
Sve vrijeme dok traje životni vijek proizvoda tj. najmanje sedam godina od zadnjeg prodanog proizvoda te vrste.
U kojem slučaju kupac snosi troškove izlaska servisera ako je proizvod u garanciji?
Ako serviser utvrdi da je proizvod tehnički ispravan, troškove servisa snosi kupac prema važećem cjeniku ovlaštene servisne službe. (Napomena: u ovom slučaju većinom se radi o neadekvatnim i lošim dimnjacima te nepravilnom priključku proizvoda na dimnjak).
Kada i kako čistiti proizvod?
Proizvod čistiti obavezno prije svake sezone grijanja a po potrebi i za vrijeme sezone. Čistiti ga samo kad je hladan, kod štednjaka tako da se skine gornja ploča, kod ostalih proizvoda čišćenjem ložišta. Odgovarajućom četkom se skine sloj čađe s unutrašnjosti, a kroz otvor za čišćenje odgovarajućom grebalicom izvuče se pepeo i čađa van. Nemojte zaboraviti i na brtve oko vrata i stakla te ih zamijenite ako su se oštetili.
Kako koristiti pećnicu štednjaka, osobito kod pečenja kruha ili drugog dizanog tijesta, da ne izgori s gornje strane?
- poluga zaklopke za dimne plinove mora biti gurnuta unutra.
- prije stavljanja pripravka u pećnicu, ona mora biti zagrijana na 170-190 C
- na vatru dodajte samo po 1 manji komad drveta i pecite cijelo vrijeme na slaboj vatri da pripravak bude s gornje i donje strane jednako pečen. Preporuka je da se u tijeku pečenja tepsija s pripravkom jedanput okrene
- brzo zakuhavanje i jače zagrijavanje ploče za kuhanje postići će te ako zaklopka dimnih plinova bude otvorena, dugme povučeno prema van.